Zomeractie 2019 zonnepanelen en overige info

Zonnige Zomeractie Zonnepanelen
Voor alle inwoners van de gemeente Voorst is er weer een collectieve inkoop met 10% korting op zonnepanelen. Dit wordt georganiseerd door EnergieRijk Voorst. De zonnepanelen worden geleverd door de ondernemer uit Voorst, Tycho Tomassen van Huis voor Energie (HVE). De actie loopt tot 15 september.
De specificaties zijn:
– €3.875 voor 10 panelen van 300Wp (na de collectiviteitskorting en excl BTW. BTW wordt door HVE teruggevraagd)
– Full black
– Solar Edge omvormer met optimizer per paneel.
Aanmelden kan via https://www.energierijkvoorst.nl/zonnige-zomeractie-zonnepanelen/ of door te bellen naar 055-2048932.

Subsidie woningisolatie
Na een tijdelijke stop gaat de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) weer open voor eigenaar én bewoner. RVO.nl voert deze subsidieregeling uit. Wij verwachten dat woningeigenaren vanaf 2 september 2019 hun subsidieaanvraag kunnen indienen. Kijk op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor meer informatie.

Laadpaal aanvragen
Inwoners van de gemeente Voorst kunnen een publieke laadpaal aanvragen via openbaarladen.nl. Ecotap plaatst dan in samenwerking met Allego het laadpunt. Op dit moment betalen de gebruikers van deze nieuwe palen de laagste prijs van Europa.
U kunt een laadpaal kosteloos aanvragen via het formulier op openbaarladen.nl. De voorwaarden zijn:
• een laadpunt op eigen terrein is niet mogelijk
• binnen een afstand van 250 meter staat geen laadpaal
• de aanvrager woont in de gemeente of werkt er minimaal 20 uur per week

De gemeente Voorst vindt het belangrijk om het netwerk met laadinfrastructuur te ontwikkelen. Het streven is dat er in Twello altijd een laadpunt op loopafstand aanwezig is. De ambitie is om de andere dorpen te voorzien met ten minste één (dubbel) laadpunt voor elektrisch vervoer.


Energieloketten
Als u meer wilt weten over het verduurzamen van uw woning dan kan dit op verschillende manieren.
1. Digitaal. Dit kan via regionaalenergieloket.nl/voorst
2. Energiecoaches. Dit zijn vrijwilligers die op afspraak bij u thuis langskomen om te informeren over het verduurzamen van een woning.
3. Energieloket. Op het gemeentehuis is 4 uur in de week een energieadviseur aanwezig die gericht advies kan geven.

Digitaal energieloket
Het Regionaal Energieloket helpt u als woningeigenaar in gemeente Voorst met al uw vragen rondom energie besparen en duurzaam wonen. Op het energieloket ziet u met de HuisScan snel welke duurzame maatregelen het meest geschikt zijn voor uw woning. Ook krijgt u direct een overzicht van lokale en landelijke subsidies en financieringsmogelijkheden. Door de koppeling met het lokale bedrijfsleven kunt u eenvoudig offertes opvragen bij aanbieders in de regio. Het Regionaal Energieloket is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeenten in de Cleantech Regio en GreenHome.nl. Het energieloket is te bezoeken via www.regionaalenergieloket.nl/voorst

Energiecoaches in Voorst
Op uitnodiging kan een energiecoach bij u thuis komen en samen met u uw energiewensen en financiële mogelijkheden inventariseren. De energiecoach heeft een warmtecamera om de warmtelekken te ontdekken en een CO2 meter om te zien of er voldoende wordt geventileerd. Wilt u een afspraak maken met een van onze energiecoaches? Lees meer of maak direct een afspraak op https://www.energierijkvoorst.nl/contact/afspraak-met-wooncoach/.

Energieloket
Op het gemeentehuis kunt u op afspraak langskomen voor gerichte vragen of advies. Er zit een energieadviseur klaar om samen met u uw plannen door te spreken en te adviseren over de keuzes. Heeft u bouwplannen? Kom dan ook gerust eens langs om de mogelijkheden te bespreken over energieneutraal bouwen of een energieneutrale woning.
Het fysieke energieloket is op afspraak te bezoeken. Dit kan elke maandag tussen 14.00 en 18.00 uur. Mocht het overdag niet uitkomen dan kunt u bellen om te kijken naar de mogelijkheden voor ‘s avonds. U kunt een afspraak maken door een e-mail te sturen naar duurzaam@voorst.nl. Of bel met 0571 279911.

Informatie voor ondernemers

Zonnepanelen op bedrijfsdaken
Op bedrijventerrein in Engelenburg in Twello komen zonnepanelen wat in totaal 1,4 hectare aan panelen oplevert. Vanuit de bedrijven is de vraag ontstaan en samen met een energieadviseur wordt voor elk bedrijf een geschikte businesscase gemaakt. Het zou mooi zijn als door de hele gemeente Voorst zonnedaken ontstaan.

Verzilver uw dak
Het zonne-energieprogramma ‘Verzilver uw dak’ is een initiatief van de provincie Gelderland voor ondernemers met een grootverbruikersaansluiting (>3x80A). De provincie werkt samen met het adviesbureau DOORadvies om u zoveel mogelijk te ondersteunen. Als u zich nu inschrijft voor het programma ‘Verzilver uw dak’ krijgt u kosteloos inzicht in de technische en financiële mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op uw bedrijfsdak. Bedrijven met een grootverbruikersaansluiting kunnen zich aanmelden via DOG@dooravies.nl of door te bellen met 0545-201758.

Voucherregeling Groeiversneller Zon
Heeft u reeds een SDE+ subsidie? Dan moet u aan een aantal eisen voldoen om de subsidie definitief te verzilveren. Ook daar kunt u mee geholpen worden door de voucherregeling Groeiversneller Zon. Met deze voucher kunt u hulp inschakelen voor bijvoorbeeld dakbelastingberekeningen of advies in het keuzeproces voor huur, koop of lease. U kunt een voucher aanvragen voor maximaal 50% van het totaalbedrag voor minimaal €1.000,- en maximaal €5.000. Kijk voor meer informatie op oostnl.nl/zon

Energiecoach
Wilt u zich eerst oriënteren op energiebesparing? Weet u niet of u een kleinverbruik- of grootverbruikersaansluiting heeft? Wilt u meer weten over de wettelijke verplichtingen? Dan kunt u ook een gratis en vrijblijvend gesprek met een vrijwillige energiecoach aanvragen. De energiecoach helpt u graag op weg om de eerste stappen te zetten en hij is op de hoogte van alle regelingen. Een gesprek aanvragen kan via energierijkvoorst.nl/afspraak-met-wooncoach

Gratis advisering duurzaam mobiliteitsbeleid
50% van de CO2 uitstoot binnen de gemeente Voorst wordt veroorzaakt door verkeer en vervoer (exclusief vliegveld Teuge). Helpt u mee om de CO2 uitstoot naar beneden te brengen? De Cleantech Regio geeft gratis advies voor het verduurzamen van uw vervoersbeleid. Bijvoorbeeld met een mobiliteitsscan, fietsstimulering, logistiek of mobiliteitsprojecten. Wilt u uw vervoersbeleid verduurzamen? Mail dan naar slimschoonreizen@cleantechregio.nl.

€500 bijdrage voor een publieke laadpaal
Om elektrisch rijden te bevorderen krijgen de eerste 25 bedrijven binnen de gemeente Voorst een bijdrage voor het plaatsen van een publieke laadpaal. Dit is een bijdrage van €500 per bedrijf. Hiermee wordt de belemmering weggenomen dat er onvoldoende oplaadpunten zijn voor elektrisch vervoer. De laadpaal moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
• De laadpaal is publiek toegankelijk
• De laadpaal is 24 uur per dag bereikbaar
• De laadpaal heeft een betaalsysteem en 2 laadpunten
• Het is een nieuw laadpunt op de betreffende locatie.
• Er staat binnen een straal van 250 meter geen openbare laadpaal.
Hiermee komen er meer publieke oplaadpunten voor elektrisch rijders. De gemeente beoordeelt of de laadpaal voorziet in een publieke behoefte en daarmee de financiële bijdrage rechtvaardigt.
De Cleantech Regio kan u helpen bij het aanschaffen van de juiste laadpaal. Wilt u in aanmerking komen voor de bijdrage? Mail dan naar duurzaam@voorst.nl.