VERNIEUWDE RIJKSSTRAATWEG EN EIKENBOMEN

Jeukrups leidt in Voorst tot verzet tegen komst 125 eiken langs doorgaande weg

Met het planten van 125 eiken ontstaat na de herinrichting van de drukke Rijksstraatweg tot rustige dorpsstraat in Voorst het ideale straatbeeld, zo was het idee. Voorster Belang en omstreken is nu tegen dit plan van de gemeente, dat mede is gebaseerd op bewonersbijeenkomsten. Reden voor het verzet: angst voor de eikenprocessierups. Een petitie is in de maak. De gemeente zegt de geluiden uit het dorp ‘heel serieus’ te nemen.

 

Het bestuur van de plaatselijke belangenvereniging heeft vorige week over de eikenkwestie vergaderd. Besloten is een petitie op te zetten. Bestuurslid Martine Schulte doet dit samen met Eva Liem, die haar gisteren als dorpscontactpersoon Voorst is opgevolgd. ,,We gaan een online-petitie opzetten en waarschijnlijk ook in het dorp langs de deuren, omdat niet iedereen op Facebook zit”, zegt Liem. Streven is met goede argumenten te komen en de gemeente alternatieven voor eiken aan te reiken. Liem wil het probleem niet alleen op het bordje van de gemeente leggen.

Dorpsbelang

De dorpscontactpersoon woont aan de Rijksstraatweg waarlangs nu tussen beide rotondes nog geen dertig eiken staan. Haar gezin heeft de nare gevolgen van jeukrupsnesten aan den lijve ondervonden.  ,,Ik bemoei me graag met deze zaak uit persoonlijk belang en zéker ook vanuit het dorpsbelang.” Rijksstraatweg-bewoonster Jacqueline Bruggink-Leisink sprak onlangs een rupsenbestrijder. Die had uit twee eiken tegenover haar woning 35 respectievelijk 28 nesten verwijderd. ,,Ons hele gezin zit onder de bulten. Wij zijn grootafnemers van hooikoortstabletten die helpen tegen de jeuk. Wij vinden de petitie een goed idee.”

In een reactie zegt een gemeentewoordvoerder dat Facebookberichten over de eikenonrust in Voorst bekend zijn in het gemeentehuis. ,,We nemen deze geluiden heel serieus. Woensdag is er een eerste intern overleg waarvoor onder anderen wethouder Hans van der Sleen aanschuift”, aldus de woordvoerder.

Volgens het bestek dat voor de herinrichting van de Rijksstraatweg is gemaakt, is het de bedoeling 125 eiken en veertien beuken en lindes te planten. De beuken en lindes moeten komen op markante plekken langs de route. Aangezien eikenprocessierupsen ook op beuken voorkomen, gaat Voorster Belang erop aandringen dat de gemeente Voorst afziet van het planten van eiken én beuken.

Rudi Hofman 02-07-19, 09:33 Bron: de Stentor