PETITIE EIKENPROCESSIERUPS

Online-petitie gelanceerd tegen aanplant van 125 eiken aan Rijksstraatweg in Voorst

Het voornemen om de heringerichte Rijksstraatweg in Voorst van 125 nieuwe eiken te voorzien, is om meerdere redenen een slecht plan. Dit stelt dorpscontactpersoon Eva Liem in een petitie (inmiddels is de petitie verwijderd omdat het doel is bereikt). Doel van de petitie is de gemeente ervan te overtuigen dat zij moet afzien van de geplande aanplant van jonge eiken.

De grote overlast, ook in Voorst, van de eikenprocessierups is één van de argumenten die Liem in de petitie noemt. ‘Mensen ervaren jeuk. Sommigen ook (ernstige) benauwdheid en hebben last van de ogen. Dieren kunnen er zelfs aan sterven’. Liem heeft de petitie opgesteld samen met bestuurslid Martine Schulte van Voorster Belang en omstreken, die tot 1 juli de functie van dorpscontactpersoon bekleedde.

Kiezen voor één boomsoort past volgens de petitie-opstellers niet in de visie van de gemeente om zelf voor meer biodiversiteit te zorgen.  Schulte en Liem hopen dat de gemeente in haar boomkeus rekening houdt met de wens van de Voorster bevolking dat het bomen zijn die voor minder overlast zorgen dan dat eiken doen.