GEEN EIKENBOMEN LANGS DE RIJKSSTRAATWEG

3 juli 2019
Willem de Groot

Planten 125 jonge eiken aan Rijksstraatweg in Voorst van de baan, gemeente komt met nieuw bomenplan

Langs de Rijksstraatweg in Voorst komen definitief geen 125 jonge eiken. De overlast door de eikenprocessierups, die ook in Voorst speelt, heeft in dit besluit de doorslag gegeven, zegt verantwoordelijk wethouder Hans van der Sleen. ,,Wij stellen een nieuw bomenplan op en gaan daarmee na de zomervakantie terug naar Voorst.”

Rudi Hofman  Laatste update: 18:08 

-WE DID IT!!!!!!-

Dankzij jullie feedback (direct en indirect naar de gemeente en Voorster Belang) en handtekeningen hebben wij het als dorp voor elkaar gekregen; de eiken zijn van tafel!!!

Vanmiddag hebben wij, Voorster Belang, aan tafel gezeten met de gemeente Voorst en gesproken over de aanplant van eiken aan de Rijksstraatweg.

Voor nu kunnen we het volgende meedelen:
Het plan om 125 eikenbomen te planten aan de Rijksstraatweg is officieel ingetrokken.

De gemeente, het Voorster Belang en experts op het gebied van biodiversiteit en bomen gaan samen op zoek naar een passende oplossing. De visie van een historische bomenlaan blijft bestaan.

Wij houden u graag op de hoogte.

Eva Liem facebook dorpscontactpersoon.

Lees verder

PETITIE EIKENPROCESSIERUPS

3 juli 2019
Willem de Groot

Online-petitie gelanceerd tegen aanplant van 125 eiken aan Rijksstraatweg in Voorst

Het voornemen om de heringerichte Rijksstraatweg in Voorst van 125 nieuwe eiken te voorzien, is om meerdere redenen een slecht plan. Dit stelt dorpscontactpersoon Eva Liem in een petitie (inmiddels is de petitie verwijderd omdat het doel is bereikt). Doel van de petitie is de gemeente ervan te overtuigen dat zij moet afzien van de geplande aanplant van jonge eiken.

De grote overlast, ook in Voorst, van de eikenprocessierups is één van de argumenten die Liem in de petitie noemt. ‘Mensen ervaren jeuk. Sommigen ook (ernstige) benauwdheid en hebben last van de ogen. Dieren kunnen er zelfs aan sterven’. Liem heeft de petitie opgesteld samen met bestuurslid Martine Schulte van Voorster Belang en omstreken, die tot 1 juli de functie van dorpscontactpersoon bekleedde.

Kiezen voor één boomsoort past volgens de petitie-opstellers niet in de visie van de gemeente om zelf voor meer biodiversiteit te zorgen.  Schulte en Liem hopen dat de gemeente in haar boomkeus rekening houdt met de wens van de Voorster bevolking dat het bomen zijn die voor minder overlast zorgen dan dat eiken doen.

Lees verder

VERNIEUWDE RIJKSSTRAATWEG EN EIKENBOMEN

2 juli 2019
Willem de Groot

Jeukrups leidt in Voorst tot verzet tegen komst 125 eiken langs doorgaande weg

Met het planten van 125 eiken ontstaat na de herinrichting van de drukke Rijksstraatweg tot rustige dorpsstraat in Voorst het ideale straatbeeld, zo was het idee. Voorster Belang en omstreken is nu tegen dit plan van de gemeente, dat mede is gebaseerd op bewonersbijeenkomsten. Reden voor het verzet: angst voor de eikenprocessierups. Een petitie is in de maak. De gemeente zegt de geluiden uit het dorp ‘heel serieus’ te nemen.

 

Het bestuur van de plaatselijke belangenvereniging heeft vorige week over de eikenkwestie vergaderd. Besloten is een petitie op te zetten. Bestuurslid Martine Schulte doet dit samen met Eva Liem, die haar gisteren als dorpscontactpersoon Voorst is opgevolgd. ,,We gaan een online-petitie opzetten en waarschijnlijk ook in het dorp langs de deuren, omdat niet iedereen op Facebook zit”, zegt Liem. Streven is met goede argumenten te komen en de gemeente alternatieven voor eiken aan te reiken. Liem wil het probleem niet alleen op het bordje van de gemeente leggen.

Dorpsbelang

De dorpscontactpersoon woont aan de Rijksstraatweg waarlangs nu tussen beide rotondes nog geen dertig eiken staan. Haar gezin heeft de nare gevolgen van jeukrupsnesten aan den lijve ondervonden.  ,,Ik bemoei me graag met deze zaak uit persoonlijk belang en zéker ook vanuit het dorpsbelang.” Rijksstraatweg-bewoonster Jacqueline Bruggink-Leisink sprak onlangs een rupsenbestrijder. Die had uit twee eiken tegenover haar woning 35 respectievelijk 28 nesten verwijderd. ,,Ons hele gezin zit onder de bulten. Wij zijn grootafnemers van hooikoortstabletten die helpen tegen de jeuk. Wij vinden de petitie een goed idee.”

In een reactie zegt een gemeentewoordvoerder dat Facebookberichten over de eikenonrust in Voorst bekend zijn in het gemeentehuis. ,,We nemen deze geluiden heel serieus. Woensdag is er een eerste intern overleg waarvoor onder anderen wethouder Hans van der Sleen aanschuift”, aldus de woordvoerder.

Volgens het bestek dat voor de herinrichting van de Rijksstraatweg is gemaakt, is het de bedoeling 125 eiken en veertien beuken en lindes te planten. De beuken en lindes moeten komen op markante plekken langs de route. Aangezien eikenprocessierupsen ook op beuken voorkomen, gaat Voorster Belang erop aandringen dat de gemeente Voorst afziet van het planten van eiken én beuken.

Rudi Hofman 02-07-19, 09:33 Bron: de Stentor

 

Lees verder

Fase 2 van Glasvezel buitenaf in het buitengebied van Veluwe Oost

26 juni 2019
Willem de Groot

Na het succesvol afronden van de vraagbundeling in Veluwe Oost is glasvezel ook binnen handbereik voor bewoners in de tweede fase, Veluwe Oost fase 2. Omdat wij binnenkort starten met de aanleg kunnen we de bewoners met een kabelaansluiting (coax of koper) ook een aanbod doen. Goed nieuws dus voor inwoners van het buitengebied van Veluwe Oost.

Inwoners kunnen zich tot 17 juni 2019 aanmelden voor een glasvezelabonnement. Veluwe Oost fase 2 is opgedeeld in zeven geclusterde gebieden, namelijk;
1. Beemte Broekland, De Vecht en Teuge,
2. Terwolde, Steenenkamer en Nijbroek,
3. Twello Zuid en Voorst,
4. Eerbeek, Hall en Oeken,
5. Laag Soeren, Dieren en Brummen,
6. Loenen,
7. Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen.
Als van elk geclusterd gebied 35% van de inwoners zich aanmeldt, komt er glasvezel.

Inwoners die in aanmerking komen voor glasvezel, hebben persoonlijk informatie ontvangen over ons aanbod en de voordelen van glasvezel. Ook zijn de geïnteresseerde bewoners geïnformeerd tijdens de lokale inschrijfavonden.
“Wij vinden het belangrijk om te vertellen wat de mogelijkheden zijn van glasvezel. Maar ook waarom een deelname van 35% per geclusterd gebied noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen”, vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf.

Het aanbod van Glasvezel buitenaf: gelijke kosten, meer kwaliteit
Aanmelden kan door een glasvezelabonnement af te sluiten bij één van de zes dienstaanbieders. Dit zijn Caiway, CBizz, Delta, Helden van Nu, Kliksafe en Online.nl. Daarnaast wordt een vastrechtvergoeding van € 1.000,- in rekening gebracht. Onze ervaring is dat deze kosten gezamenlijk gelijk zijn aan wat inwoners nu betalen voor internet, televisie en telefonie, maar dan met de kwaliteit van een super snelle en stabiele verbinding.

https://www.glasvezelbuitenaf.nl/deelgebied/veluweoostfase2

Lees verder

Maestro en Beekzicht concert, 6 en 7 juli door Fanfare Korps Voorst

13 juni 2019
Willem de Groot

Slanina-Cesta Musikanten en zangkoor Zingt den Heer
Zaterdagmiddag zal in het teken staan van het welbekende televisieprogramma Maestro. Deze keer in Voorster sferen, waarbij de Slanina-Cesta Musikanten en zangkoor Zingt den Heer op zullen treden. Drie bekende Voorsternaren zijn gevraagd om deze muzikale uitdaging aan te gaan. De bekende Voorster bakker Paul Bril, de voorzitter van Dorpshuis Voorst Marien Ruijsch en Wilma Bosvelt, bekend van dameskoor Zanglust Empe, zijn de kandidaten. Zij zullen beoordeeld worden door een vakkundige jury.
Slanina-Cesta Musikanten is een blaaskapel en maakt muziek voor liefhebbers van Tsjechische,- en Oostenrijkse volksmuziek. Ondanks de jonge leeftijd van de blaaskapel hebben zij een grote naamsbekendheid in de regio opgebouwd.
Zangkoor Zingt den Heer is een Christelijk, gemengd koor. Zij zingen een breed werelds repertoire. Zingt den Heer is een actieve vereniging met veel activiteiten. Hun motto is: “Van zingen word je blij en als je dit samen kunt doen geeft het nog meer vreugde!”
Deze gezellige muzikale middag, waarbij geheel in stijl ook een broodje braadworst is te nuttigen, begint om 14.00 uur. De overdekte locatie op Landgoed Beekzicht is te vinden aan de Rijksstraatweg 42 in Voorst en vanaf 13:30 uur toegankelijk voor het publiek, er is parkeergelegenheid. Het concert is gratis te bezoeken. Na afloop van het concert is er gelegenheid voor een drankje en om het landgoed te verkennen.

Beekzicht concert met Fanfare Voorst en Vaassens Fanfare
Zondag 7 juli is de 4e editie van het Beekzicht Concert in Voorst. Een parkconcert door het Fanfare Korps Voorst en het Vaassens Fanfare Corps. Dit unieke concert wordt een fijne combinatie van natuur en lichte muziek!
Het fanfare orkest Voorst, wat uitkomt in de 3e divisie, staat onder leiding van Alfred Willering. Het orkest zal het publiek trakteren op een licht en gevarieerd muziekprogramma. In diverse composities, waar het fanfare orkest het publiek van zal laten genieten, zijn eigen jeugdige solisten te horen. Iets waar de vereniging erg trots op is!
Als speciale gasten musiceren onze muzikale vrienden van het Vaassens Fanfare Corps onder leiding van Patrick Dieperink. Dit orkest wat uitkomt in de 2e divisie is opgericht in 1906 en is nog steeds jong van geest. Samen muziek maken op niveau, aansluiten bij het dorp en de samenleving, zijn kenmerken van het Vaassense Fanfare Corps. Musiceren is een hobby voor het leven.
Het belooft een fijne middag met fanfare klanken te worden. Het Beekzicht Concert op zondag 7 juli begint om 14.00 uur. De overdekte locatie op Landgoed Beekzicht is te vinden aan de Rijksstraatweg 42 in Voorst en vanaf 13.30 uur toegankelijk voor het publiek, er is parkeergelegenheid. Het concert is gratis te bezoeken. Na afloop van het concert is er gelegenheid voor een drankje en om het landgoed te verkennen.

Een concert op een unieke locatie in het dorp Voorst dat u zeker niet mag missen!
Graag tot ziens tijdens het Beekzicht Weekend! ♫♫♫

Lees verder