Zomeractie 2019 zonnepanelen en overige info

10 augustus 2019
Willem de Groot

Zonnige Zomeractie Zonnepanelen
Voor alle inwoners van de gemeente Voorst is er weer een collectieve inkoop met 10% korting op zonnepanelen. Dit wordt georganiseerd door EnergieRijk Voorst. De zonnepanelen worden geleverd door de ondernemer uit Voorst, Tycho Tomassen van Huis voor Energie (HVE). De actie loopt tot 15 september.
De specificaties zijn:
– €3.875 voor 10 panelen van 300Wp (na de collectiviteitskorting en excl BTW. BTW wordt door HVE teruggevraagd)
– Full black
– Solar Edge omvormer met optimizer per paneel.
Aanmelden kan via https://www.energierijkvoorst.nl/zonnige-zomeractie-zonnepanelen/ of door te bellen naar 055-2048932.

Subsidie woningisolatie
Na een tijdelijke stop gaat de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) weer open voor eigenaar én bewoner. RVO.nl voert deze subsidieregeling uit. Wij verwachten dat woningeigenaren vanaf 2 september 2019 hun subsidieaanvraag kunnen indienen. Kijk op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor meer informatie.

Laadpaal aanvragen
Inwoners van de gemeente Voorst kunnen een publieke laadpaal aanvragen via openbaarladen.nl. Ecotap plaatst dan in samenwerking met Allego het laadpunt. Op dit moment betalen de gebruikers van deze nieuwe palen de laagste prijs van Europa.
U kunt een laadpaal kosteloos aanvragen via het formulier op openbaarladen.nl. De voorwaarden zijn:
• een laadpunt op eigen terrein is niet mogelijk
• binnen een afstand van 250 meter staat geen laadpaal
• de aanvrager woont in de gemeente of werkt er minimaal 20 uur per week

De gemeente Voorst vindt het belangrijk om het netwerk met laadinfrastructuur te ontwikkelen. Het streven is dat er in Twello altijd een laadpunt op loopafstand aanwezig is. De ambitie is om de andere dorpen te voorzien met ten minste één (dubbel) laadpunt voor elektrisch vervoer.


Energieloketten
Als u meer wilt weten over het verduurzamen van uw woning dan kan dit op verschillende manieren.
1. Digitaal. Dit kan via regionaalenergieloket.nl/voorst
2. Energiecoaches. Dit zijn vrijwilligers die op afspraak bij u thuis langskomen om te informeren over het verduurzamen van een woning.
3. Energieloket. Op het gemeentehuis is 4 uur in de week een energieadviseur aanwezig die gericht advies kan geven.

Digitaal energieloket
Het Regionaal Energieloket helpt u als woningeigenaar in gemeente Voorst met al uw vragen rondom energie besparen en duurzaam wonen. Op het energieloket ziet u met de HuisScan snel welke duurzame maatregelen het meest geschikt zijn voor uw woning. Ook krijgt u direct een overzicht van lokale en landelijke subsidies en financieringsmogelijkheden. Door de koppeling met het lokale bedrijfsleven kunt u eenvoudig offertes opvragen bij aanbieders in de regio. Het Regionaal Energieloket is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeenten in de Cleantech Regio en GreenHome.nl. Het energieloket is te bezoeken via www.regionaalenergieloket.nl/voorst

Energiecoaches in Voorst
Op uitnodiging kan een energiecoach bij u thuis komen en samen met u uw energiewensen en financiële mogelijkheden inventariseren. De energiecoach heeft een warmtecamera om de warmtelekken te ontdekken en een CO2 meter om te zien of er voldoende wordt geventileerd. Wilt u een afspraak maken met een van onze energiecoaches? Lees meer of maak direct een afspraak op https://www.energierijkvoorst.nl/contact/afspraak-met-wooncoach/.

Energieloket
Op het gemeentehuis kunt u op afspraak langskomen voor gerichte vragen of advies. Er zit een energieadviseur klaar om samen met u uw plannen door te spreken en te adviseren over de keuzes. Heeft u bouwplannen? Kom dan ook gerust eens langs om de mogelijkheden te bespreken over energieneutraal bouwen of een energieneutrale woning.
Het fysieke energieloket is op afspraak te bezoeken. Dit kan elke maandag tussen 14.00 en 18.00 uur. Mocht het overdag niet uitkomen dan kunt u bellen om te kijken naar de mogelijkheden voor ‘s avonds. U kunt een afspraak maken door een e-mail te sturen naar duurzaam@voorst.nl. Of bel met 0571 279911.

Informatie voor ondernemers

Zonnepanelen op bedrijfsdaken
Op bedrijventerrein in Engelenburg in Twello komen zonnepanelen wat in totaal 1,4 hectare aan panelen oplevert. Vanuit de bedrijven is de vraag ontstaan en samen met een energieadviseur wordt voor elk bedrijf een geschikte businesscase gemaakt. Het zou mooi zijn als door de hele gemeente Voorst zonnedaken ontstaan.

Verzilver uw dak
Het zonne-energieprogramma ‘Verzilver uw dak’ is een initiatief van de provincie Gelderland voor ondernemers met een grootverbruikersaansluiting (>3x80A). De provincie werkt samen met het adviesbureau DOORadvies om u zoveel mogelijk te ondersteunen. Als u zich nu inschrijft voor het programma ‘Verzilver uw dak’ krijgt u kosteloos inzicht in de technische en financiële mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op uw bedrijfsdak. Bedrijven met een grootverbruikersaansluiting kunnen zich aanmelden via DOG@dooravies.nl of door te bellen met 0545-201758.

Voucherregeling Groeiversneller Zon
Heeft u reeds een SDE+ subsidie? Dan moet u aan een aantal eisen voldoen om de subsidie definitief te verzilveren. Ook daar kunt u mee geholpen worden door de voucherregeling Groeiversneller Zon. Met deze voucher kunt u hulp inschakelen voor bijvoorbeeld dakbelastingberekeningen of advies in het keuzeproces voor huur, koop of lease. U kunt een voucher aanvragen voor maximaal 50% van het totaalbedrag voor minimaal €1.000,- en maximaal €5.000. Kijk voor meer informatie op oostnl.nl/zon

Energiecoach
Wilt u zich eerst oriënteren op energiebesparing? Weet u niet of u een kleinverbruik- of grootverbruikersaansluiting heeft? Wilt u meer weten over de wettelijke verplichtingen? Dan kunt u ook een gratis en vrijblijvend gesprek met een vrijwillige energiecoach aanvragen. De energiecoach helpt u graag op weg om de eerste stappen te zetten en hij is op de hoogte van alle regelingen. Een gesprek aanvragen kan via energierijkvoorst.nl/afspraak-met-wooncoach

Gratis advisering duurzaam mobiliteitsbeleid
50% van de CO2 uitstoot binnen de gemeente Voorst wordt veroorzaakt door verkeer en vervoer (exclusief vliegveld Teuge). Helpt u mee om de CO2 uitstoot naar beneden te brengen? De Cleantech Regio geeft gratis advies voor het verduurzamen van uw vervoersbeleid. Bijvoorbeeld met een mobiliteitsscan, fietsstimulering, logistiek of mobiliteitsprojecten. Wilt u uw vervoersbeleid verduurzamen? Mail dan naar slimschoonreizen@cleantechregio.nl.

€500 bijdrage voor een publieke laadpaal
Om elektrisch rijden te bevorderen krijgen de eerste 25 bedrijven binnen de gemeente Voorst een bijdrage voor het plaatsen van een publieke laadpaal. Dit is een bijdrage van €500 per bedrijf. Hiermee wordt de belemmering weggenomen dat er onvoldoende oplaadpunten zijn voor elektrisch vervoer. De laadpaal moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
• De laadpaal is publiek toegankelijk
• De laadpaal is 24 uur per dag bereikbaar
• De laadpaal heeft een betaalsysteem en 2 laadpunten
• Het is een nieuw laadpunt op de betreffende locatie.
• Er staat binnen een straal van 250 meter geen openbare laadpaal.
Hiermee komen er meer publieke oplaadpunten voor elektrisch rijders. De gemeente beoordeelt of de laadpaal voorziet in een publieke behoefte en daarmee de financiële bijdrage rechtvaardigt.
De Cleantech Regio kan u helpen bij het aanschaffen van de juiste laadpaal. Wilt u in aanmerking komen voor de bijdrage? Mail dan naar duurzaam@voorst.nl.

Lees verder

Planning aanleg glasvezel Veluwe Oost

10 augustus 2019
Willem de Groot

Deze week hebben bewoners in het buitengebied van Veluwe Oost onze introductiebrief ontvangen over de start van de aanleg. Hierin staat welke aannemer de aanleg gaat verzorgen en dat we na de bouwvak met de woningschouw beginnen. In de introductiebrief, op facebook en in de laatste nieuwsbrief verwezen we ook naar de planning op onze website. Hierop zijn wat reacties gekomen, met name over de duur van de aanleg. Daarom sturen we u deze nieuwsbrief.

Zoals we ook in eerdere berichtgeving hebben aangegeven, schouwt de aannemer eerst het gebied ter voorbereiding op de aanleg. Via deze schouw brengt de aannemer het gebied in kaart om te zien wat er nodig is om glasvezel aan te leggen. Veluwe Oost is een enorm uitgestrekt gebied waar dan ook veel graaf- en boorwerkzaamheden nodig zijn. Op basis van het aantal aansluitingen is het aantal verdeelpunten bepaald en is bepaald waar deze – en het hoofdverdeelpunt – geplaatst worden. Het hoofdverdeelpunt zorgt ervoor dat de overige 15 verdeelpunten in het gebied gevoed worden. Zonder deze voeding, kunnen er geen diensten op het glasvezelnetwerk worden gezet. De locatie van het hoofdverdeelpunt is dan ook bepalend voor waar de aanleg start. Vanuit hier bouwt de aannemer met het licht mee en wordt het glasvezelnetwerk verder uitgerold. Helaas betekent dit dat sommige deelgebieden binnen Veluwe Oost wat langer moet wachten dan de andere gebieden.

Uiteraard begrijpen we dat iedereen zo snel mogelijk aangesloten wil worden op het glasvezelnetwerk. We realiseren ons dat het voor deze bewoners erg vervelend is, maar we zijn blij dat we kunnen starten en doen er alles aan om het glasvezelnetwerk zo spoedig mogelijk aan te leggen. We zullen er ook voor zorgen dat we u regelmatig een update geven over de voortgang van de aanleg in dit gebied.

Met vriendelijke groet,

Team Glasvezel buitenaf

Lees verder

GEEN EIKENBOMEN LANGS DE RIJKSSTRAATWEG

3 juli 2019
Willem de Groot

Planten 125 jonge eiken aan Rijksstraatweg in Voorst van de baan, gemeente komt met nieuw bomenplan

Langs de Rijksstraatweg in Voorst komen definitief geen 125 jonge eiken. De overlast door de eikenprocessierups, die ook in Voorst speelt, heeft in dit besluit de doorslag gegeven, zegt verantwoordelijk wethouder Hans van der Sleen. ,,Wij stellen een nieuw bomenplan op en gaan daarmee na de zomervakantie terug naar Voorst.”

Rudi Hofman  Laatste update: 18:08 

-WE DID IT!!!!!!-

Dankzij jullie feedback (direct en indirect naar de gemeente en Voorster Belang) en handtekeningen hebben wij het als dorp voor elkaar gekregen; de eiken zijn van tafel!!!

Vanmiddag hebben wij, Voorster Belang, aan tafel gezeten met de gemeente Voorst en gesproken over de aanplant van eiken aan de Rijksstraatweg.

Voor nu kunnen we het volgende meedelen:
Het plan om 125 eikenbomen te planten aan de Rijksstraatweg is officieel ingetrokken.

De gemeente, het Voorster Belang en experts op het gebied van biodiversiteit en bomen gaan samen op zoek naar een passende oplossing. De visie van een historische bomenlaan blijft bestaan.

Wij houden u graag op de hoogte.

Eva Liem facebook dorpscontactpersoon.

Lees verder

PETITIE EIKENPROCESSIERUPS

3 juli 2019
Willem de Groot

Online-petitie gelanceerd tegen aanplant van 125 eiken aan Rijksstraatweg in Voorst

Het voornemen om de heringerichte Rijksstraatweg in Voorst van 125 nieuwe eiken te voorzien, is om meerdere redenen een slecht plan. Dit stelt dorpscontactpersoon Eva Liem in een petitie (inmiddels is de petitie verwijderd omdat het doel is bereikt). Doel van de petitie is de gemeente ervan te overtuigen dat zij moet afzien van de geplande aanplant van jonge eiken.

De grote overlast, ook in Voorst, van de eikenprocessierups is één van de argumenten die Liem in de petitie noemt. ‘Mensen ervaren jeuk. Sommigen ook (ernstige) benauwdheid en hebben last van de ogen. Dieren kunnen er zelfs aan sterven’. Liem heeft de petitie opgesteld samen met bestuurslid Martine Schulte van Voorster Belang en omstreken, die tot 1 juli de functie van dorpscontactpersoon bekleedde.

Kiezen voor één boomsoort past volgens de petitie-opstellers niet in de visie van de gemeente om zelf voor meer biodiversiteit te zorgen.  Schulte en Liem hopen dat de gemeente in haar boomkeus rekening houdt met de wens van de Voorster bevolking dat het bomen zijn die voor minder overlast zorgen dan dat eiken doen.

Lees verder

VERNIEUWDE RIJKSSTRAATWEG EN EIKENBOMEN

2 juli 2019
Willem de Groot

Jeukrups leidt in Voorst tot verzet tegen komst 125 eiken langs doorgaande weg

Met het planten van 125 eiken ontstaat na de herinrichting van de drukke Rijksstraatweg tot rustige dorpsstraat in Voorst het ideale straatbeeld, zo was het idee. Voorster Belang en omstreken is nu tegen dit plan van de gemeente, dat mede is gebaseerd op bewonersbijeenkomsten. Reden voor het verzet: angst voor de eikenprocessierups. Een petitie is in de maak. De gemeente zegt de geluiden uit het dorp ‘heel serieus’ te nemen.

 

Het bestuur van de plaatselijke belangenvereniging heeft vorige week over de eikenkwestie vergaderd. Besloten is een petitie op te zetten. Bestuurslid Martine Schulte doet dit samen met Eva Liem, die haar gisteren als dorpscontactpersoon Voorst is opgevolgd. ,,We gaan een online-petitie opzetten en waarschijnlijk ook in het dorp langs de deuren, omdat niet iedereen op Facebook zit”, zegt Liem. Streven is met goede argumenten te komen en de gemeente alternatieven voor eiken aan te reiken. Liem wil het probleem niet alleen op het bordje van de gemeente leggen.

Dorpsbelang

De dorpscontactpersoon woont aan de Rijksstraatweg waarlangs nu tussen beide rotondes nog geen dertig eiken staan. Haar gezin heeft de nare gevolgen van jeukrupsnesten aan den lijve ondervonden.  ,,Ik bemoei me graag met deze zaak uit persoonlijk belang en zéker ook vanuit het dorpsbelang.” Rijksstraatweg-bewoonster Jacqueline Bruggink-Leisink sprak onlangs een rupsenbestrijder. Die had uit twee eiken tegenover haar woning 35 respectievelijk 28 nesten verwijderd. ,,Ons hele gezin zit onder de bulten. Wij zijn grootafnemers van hooikoortstabletten die helpen tegen de jeuk. Wij vinden de petitie een goed idee.”

In een reactie zegt een gemeentewoordvoerder dat Facebookberichten over de eikenonrust in Voorst bekend zijn in het gemeentehuis. ,,We nemen deze geluiden heel serieus. Woensdag is er een eerste intern overleg waarvoor onder anderen wethouder Hans van der Sleen aanschuift”, aldus de woordvoerder.

Volgens het bestek dat voor de herinrichting van de Rijksstraatweg is gemaakt, is het de bedoeling 125 eiken en veertien beuken en lindes te planten. De beuken en lindes moeten komen op markante plekken langs de route. Aangezien eikenprocessierupsen ook op beuken voorkomen, gaat Voorster Belang erop aandringen dat de gemeente Voorst afziet van het planten van eiken én beuken.

Rudi Hofman 02-07-19, 09:33 Bron: de Stentor

 

Lees verder